Ännu en lamm historia !

Ursäkta, alla lammnings och får inlägg, men det händer inte så mycket annat på gården just för tillfället;-)
Natten till i dag blev inte riktigt som jag förfärade. Vi gick ut i stallet vid 11  för att kolla läget och då var en tacka på gång , hon var slemmig i rumpan , men visade inte så mycket mer tecken . Jag gick in igen för att duscha och mannen skulle gå ut senare för att ge flasklammen mjölk och kolla tackan . Jag hann krypa ner i sängen ungefär i två minuter innan mannen kom in igen och sa att läget var det samma med tackan.
Då börjar man ana oråd , på med alla kläderna igen och dubbla mössor på huvudet ,(för långt ny duschat hår i kallt stall, ingen bra kombo !)
Såg nog inte klok ut , men tror inte fåren bryr sig så mycket , de sprang i alla fall inte iväg av skräck när de såg mig !

Det var bara att ta på  förlossnings handskarna och kolla tackan . Och vad jag kände då kan jag bara beskriva som ett orm bo med fram och bakklövar och huvuden om vart annat . Det var tydligt, ingen av lammen skulle kunna ta sig ut på egen hand. Jag försökte och försökte, lägga rätt lammen i magen , men det var inte lätt , jag fick tag i två fram klövar och började få ut dom först, men huvudet måste man alltid se till att få med samtidigt . (Ett lamm ska komma ut med två framklövar och huvudet strax bakom när den kommer i rätt läge.)
Ganska snart förstod jag, när jag skulle leta rätt på huvudet att de två fram klövarna inte hörde till samma lamm. Så in med klövarna igen och leta rätt på fram klövar som hörde till samma lamm och sedan fiska upp huvudet som lammet kilat ner mellan sina egna framben .
Där låg jag i halmen , med handen i tackan , med några lätt frustrerande och inte så vackra ord på mina läppar.
Sammtidigt som jag försöker vända rätt lammen i magen så har tackan massiva krystvärkar , lite lätt motarbetad kände man sig ;-) Men tills slut lyckades jag få ut halv lammet, ja just det, halva lammet, sen sa det stopp. För när jag drog ut lammet, krystade tackan på och kilade fast ett annat lamms ben i mellan det första lammets kropp . Ingen situation man vill hamna i .
Så samtidigt som jag fick dra i lammet fick jag försöka föra in andra handen sidan om och peta tillbaka benet på det andra lammet .
 Allt slutade lyckligt , fick dra ut tre stycken lamm och alla mådde fint :-)
Tackan var lite trött ( som jag verkligen kan förstå ) men tog hand om sina lamm som den perfekta mamman.

Så efter att ha kontrollerat att alla lamm fått i sig sin råmjölk så kunde jag åter gå i in ta av de kladdiga och blodiga kläderna ( ja man ser ut som man har varit med i en splatter film) . Duscha en gång till och äntligen.....krypa ner i sängen. Denna natt blev inte alls som den förra , men inte långt i från!
Vi är så glada för våra friska och krya nu 44 lamm . Mys!
Ska försöka variera inläggen , så ni inte behöver  läsa om alla lammnigshistorierna .
Detta är verkligheten , lammningarna kan se olika ut och i bland vara väldigt skrämmande .
Men slutar oftast lyckligt !

                                                                              // Annie

Kommentarer

  1. Tycker du ska fortsätta med dina lammhistorier! Det är ju riktigt spännande att få följa med i din vardag! Kram Anna

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg