fredag 26 september 2014

Inlagda rödbetor

 Årets sena sådd av rödbetor har blivit jätte fin , stora  fina rödbetor som smakar ljuvligt.
I dag passade jag på att göra inlagda rödbetor av skörden. Jag använde ett recept jag använt förra året och som blev bara så bra, så bra att de fyra burkarna jag gjorde förra året räckte inte ens till jul.
Det är super enkelt och snabbt  att göra och så gott.
Det enda som tar lite tid är att koka rödbetorna.
Jag sköljer rödbetorna och tar bort blasten , låter en liten stump av blasten vara kvar, sedan kokar jag dem mjuka.
Jag skivar eller klyftar rödbetorna i lagom storlek och lägger i en ren burk.
Sedan kokar jag upp en lag på :
1liter vatten
2 dl ättika 12%
3 dl ekologiskt socker
10 vitpepparkorn
2 msk vanilj socker

Häll sedan denna, kokande över rödbetorna och förslut , låt svalna och ställ svalt.
Njut efter några dagar.




Jag kan inte få för lite rödbetor , en super grönsak och man kan använda hela . Använd blasten i sallader , stjälkarna  lika så och såklart roten , kokt med lite smör , mums :-)

                                                                      // Annie


2 kommentarer:

  1. Det låter toppen o så gott det är med rödbetor, Inte minst ugnsrostade ��

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med dig,ugnsrostade rödbetor är super gott. Läste om att man kunde torka rödbetor oxå, skulle tydligen vara gott att äta som de va, torkade !
      Måste nog prova , det står några rödbetor kvar i trädgårdslandet.

      Radera