Våra ladugårdssvalor !

Nu ska ni få träffa ett annat djur som också bor hos oss. Förutom fåren, grisarna, hästarna och hönsen bor för tillfället också ett par ladugårdssvalor hos oss. De har byggt sitt lilla bo i en av ladorna. Högt uppe  mot en bjälke i taket har de byggt sitt bo av jord och lera. Helt fasinerande att de lyckas fästa detta bo  vid bjälken på det viset, utan något bärande under.
Men här bor de nu, ett par med sina ungar, kunde räkna till fyra!

De flyger över dammen och samlar mat. Nu har de det så lyxigt att dammen med all deras mat förråd ligger bara 50 m från deras bo , de valde nog sin plats med omsorg.

Hörde för ett par år sedan att de var på väg att försvinna, i följd av att allt fler bönder försvann och ladugårdar stängdes och revs.
Hoppas verkligen att inte så är fallet.
Här gör de verkligen nytta , vi har inga mygg eller knott vid vårt hus eller trädgård trots att vi bor så nära dammar och vatten drag.
Det måste vara svalorna och kanske grodorna som håller efter mygg antalet hos oss. Tack för det säger jag !Nu kanske inte svalungar är det sötaste man sett, men när de blir vuxna blir de ståtliga och vackra.
De behöver bara lite tid att växa i sin frack !
Här får de gärna stanna eller rättare sagt komma tillbaka, de flyttar ju utomlands på vintern!

                                                                       // Annie

Kommentarer

  1. Det låter mysigt att ha ladugårdssvalor som hyresgäster :)
    Ewa

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg