Pytte lamm

Nu är det lammningstider !
Gute tacka med två små urgulliga lamm
Så ser man ut om man väljer att lägga sig under morsans höhäck 
I går drog det i gång , fem små lamm kom till denna värld .
Alla tackor klarade sin uppgift mycket bra till och med den lilla ungtacka som fick två små pytte lamm. Det bästa för ungtackor annars är att bara få ett lamm eftersom det är en tuff uppgift och vissa ungtackor kan vara lite förvirrade och inte veta vad som händer. Men denna gute tacka hade starka instinkter.
Jag assisterade bara lite i början med att ge lammen lite råmjölk så att de piggnade till och reste sig. Gute tackan verkar vara en superbra mamma.

Detta år har vi haft lite otur med sjuka djur. Det började med att tackorna blev drabbade av en parasit som heter stora leverflundran. Den har en mellan värd som är snäckan och finns där det är våtmarker och dammar och det har vi massor av här . ( Det blir att stängsla bort så mycket av det denna sommar.)
Alla djur blev avmaskade, men de har fortfarande sviter av den jä... parasiten.
Nu har ett gäng gammel tackor drabbats av kalkbrist. Men det har vi lyckats häva med hjälp av veterinären. Fortfarande är där en tacka kvar som inte mår bra , veterinären har varit ute två gånger och nu hoppas vi att  lite antibiotika ska hjälpa henne och hon ska piggna på sig och bli frisk och kan förlösa sina lamm.
Det sämsta med att vara bonde och djurägare är att se sina djur bli sjuka ,skit jobbigt rent ut sagt.

Då är det tur att dessa små liv och deras ankomst gör bonde livet ljust och glädje fullt, för vad är bättre än att se ett gäng lamm springa runt och busa i stallet eller ute på ängen eller se ett lamm gosa ner sig i halmen med mamma tätt intill.


Ja,just nu händer det mycket här på gården och vi väntar oss en hektisk tid med lammningar, sådder, stängsling m,m. Inget går upp mot våren, inte går man sysslolös i alla fall;)

                                                                 // Annie



Kommentarer

Populära inlägg