Fullt upp !

Ursäkta frånvaron här på bloggen , men det har varit fullt upp minst sagt.
Nu har nästan alla tjocka tanter i stallet lammat. Nu är där bara 18 tackor kvar som ska klämma ut en eller två små lamm.
72 små lamm har kommit sett dagens ljus här på Lyckeröd än sålänge.
Vissa dagar har det flutit på bra med lammningar under hela dagen och vissa dagar har flera tackor valt att lamma sammtidigt !
Då blir det att försöka leta upp grindar och bygga boxar när man inte behöver vara med och assistera tackorna. Vissa  lamm ligger i felläge i tackan och kommer inte ut och då får man gå in och rätta till och hjälpa lammet ut.
Grindar har vi fått bygga extra då våra inköpa inte räckte till , fullt upp som sagt.
Har spenderat stora delar av dagarna i stallet.
Förutom lammningarna och bygg av boxar som tar tid så ska den vardagliga skötseln av djuren fixas . Det ska strös halm i deras boxar och ligglatser de ska fodras med kraftfoder och hösilage och det ska fyllas på vatten i deras hinkar och kar.
Och när man har byggt upp 15-16 boxar för lamm och deras mammor så blir det en hel del klättrande över grindar för att fylla på just vatten och foder , mina ben är numera fläckiga som en dalmatiner hund av blåmärken av allt klättrande och smidig är man ju inte heller. ;)


Härlig men intensiv tid är det nu , fint att se alla nya små lamm komma till världen . 
Fast ganska skönt att de nu börjar närma sig sitt slut, mer än hälften avklarade.


När mammorna står och äter sitt foder vid foderborden passar lammen på att bus rusa  fram och tillbaka i stallet. I full fart springer, hoppar och stångas och busar de. Så härlig att se , man blir stående och bara studerar de härliga liven och kan inte bli annat än glad när man ser dem.

Snart dags att gå ut och mata nappe lammen , två små lamm behöver lite extra omvårdnad och mjölk av oss. Ekologisk syrad komjölk bjuder vi på och de växer och mår bra. Även om det kräver mycket tid av oss att mata dygnet runt i början så är det så mysig när man möts av två glada små lamm som följer en vart man än går :)

                   Så tillbaks till stallet igen för att kolla läget och ta hand om gänget !

                                                                           // Annie

Kommentarer

Populära inlägg