Skogsarbete

Nu är tiden inne för att sätta riktig fart med arbetet i skogen. Vi håller på att röja träd vid vår andre damm .
Mannen fäller träd i rad samtidigt som jag hugger ris från stammarna som ska flisas och lastar på vagnen.
Anledningen till att vi tar och fäller så mycket runt dammarna är att vi har en förhoppning om att kunna renovera dem snart . De har växt igen en hel del och på grund av att där står så många träd, då främst björk , runt dammarna så fylls också dammen på med löv varje år och då bildas ett tjockt sediment på botten och därmed växer de igen.
Så nu har i alla fall jobbet med dammarna på börjats.
Vi tar hand om våra träd själv och dessa blir sedan  till ved och flis.
Mycket träd och mycket jobb !

Men vad  härligt de är att arbeta i skogen och att kunna göra det tillsammans. Mannen fäller träden och jag vinschar fram stockar och lastar. Sedan är man så där underbart trött av att ha använt hela kroppen ,ja och fryser det gör man definitivt inte.
Även om man arbetar hårt i skogen så infinner sig ett lugn av att bara vara där , man känner sig aldrig stressad (och det ska man aldrig vara , det kan vara livsfarligt).


Man hinner ta in så mycket när man är i skogen , träden som rör sig ,små krypen på marken , fåglarna som flyger över, de fjärran ljuden från någon annanstans som man aldrig kanske hinner lägga märke till annars. Det är något speciellt med skogen .  Alla årstider i skogen bidrar till ro i själen även om dagarna annars kan kännas grå just nu.

Även om det är så här, härligt och underbart i skogen nu , så kommer  jag med all säkerhet vara ganska trött på den innan alla hundratals stockar är hem forslade . Men vilken tur att vi är funtade så att det har vi glömt innan det är dags att ta tag i nya projekt i skogen. ;)


Egon förde med sig lite mer jobb i skogen dock . Extra arbete som vi inte riktigt planerat .
I vår lilla skog föll ett tiotal träd och en del med stora rotvälltor. Stora tallar och stora granar föll och tog med sig en del stängsel . Så där skapades lite mer jobb. Är det inte stora träd som river ner stängsel så är det vildsvin eller älgar som finner dem i vägen . Det eviga pågående arbetet på gården= renovera stängsel , men nu får det vänta . Nu är det all ved som ska hem.


Denna jätte rotvälta är högre än mig och när man står så nära kan man nästan inte ta in och förstå vilka krafter som har skapat detta . Man undrar lite hur det låter i skogen när ett träd av denna kalibern träffar marken och tar med sig flera kvadratmeter jord ?

Denna storm tog inte alls lika många träd hos oss detta år som förra men såklart är det alltid bättre att kunna välja ut de träd man vill fälla själv och fälla dem där man vill ha dem.
Men ,men gjort är gjort och nu blir det vårt jobb att ta hand om dem till ved brädor och flis.

                                                                 // Annie


Kommentarer

Populära inlägg