måndag 19 januari 2015

Nu är det stekta fläsket rökt !

 Nu har vi gett oss på att prova röka vårt griskött också. Vi fick låna en rök av en snäll vän och nu skulle här rökas både bacon och skinka och lägg.
Efter att ha googlat runt lite för att lyckas få fram vilka grader man ska röka köttet i , så blev det ett mellan ting . Finns mycket varierad information på nätet.
Innan rökningen hade vi lagt köttet i en saltlag och rimmat köttet.
Också där finns det olika bud på vilken salt halt det ska vara , vi landade på en salthalt på 10%  denna gången.
In med det i röken och i med några träspån briketter och så var det igång . Detta var rena lyxen då jag hade tänkt att röka med eld och glöd från början och kanske till och med använda en och al från vår egen skog !?
Det måste såklart provas nästa år , kanske vi kunde bygga vår egen rök ?!
Kul var det i alla fall och vi skulle kunna tänka oss att röka allt från lamm till kalkon till fisk och så vidare.
Rökt fisk är ju supergott ! Måste bara fånga några först ;)


Så vad blev resultatet , jag kanske inte det bästa denna första gång . Baconet blev lite för salt och skinkan blev lite för torr. Men snyggt blev det förpackat i vacuum påsar .  Vi vet vilka fel vi gjorde så förhoppningsvis blir det bättre nästa gång, men roligt var det och ner i magen kommer det säkert i alla fall !

                                                                        // Annie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar