Det oundvikliga

Så var det gjort , det vi lite fasat för men visste att det skulle hända. Nämligen slakten av våra grisar.
Vi fick hjälp av en erfaren vän med slakten och ur tagningen av grisarna. Slakten gick lugnt till och grisarna anade inget. De käkade sin mat som vanligt och föll till marken . Vi fick också hjälp med ur tagning och att flå våra grisar , då detta är något som vi aldrig gjort innan själva.
Grisarna fick hänga och möras i tre dagar och sedan fick vi också hjälp vid själva styckningen av köttet.
Det är många delar på en gris att ta till vara . Vi vakuumpackade en hel del och en del ska rimmas för att sedan rökas.
Frysen här är nu full och vi har kött till att föda vår familj för hela året.
Det som känns trösterikt i allt är att när vi släcker ett liv så tar vi vara på allt vad det kan ge . Och ja vi skulle kunna göra ännu mer på den fronten men detta året var det alldeles tillräckligt för oss att hinna med och lära oss.
Det kött som nu också har hamnat i vår frys är kött från djur som har haft ett bra liv . De har ätit ett bra foder de har sovit och bäddat ner sig i sin hydda full av halm och de har bökat upp jorden och ätit gräs rötter m.m som vi är mycket glada för.
Det skulle jag summera som ett bra gris liv.
Vi är mycket tacksamma för vad de gett oss både som hjälp som jordvältare och roligt sällskap som kött på vårt bord. Detta är ju vägen mot ett mer hållbart och självhushållande liv.
Så närproducerat och äkta som det kan bli !

Och vi har lärt oss massor.
Bland annat hur viktigt det är för oss att det vi äter kommer från en plats där det som odlats eller levt har gjort så under de bästa förhållanden . Så nästa gång ni handlar ert kött eller andra matvaror ta en funderare på var de kommer från och hur de har blivit behandlade.
Alla har rätt att välja men var medveten om era val, det gör skillnad!

Så framåt för ett mer medvetet 2015 :-)

                                                                       // Annie



Kommentarer

Populära inlägg